Welkom Gast | Inloggen of registreer

Redfield Ratio

De Redfield Ratio is een methode waarop u uw aquarium kunt aansturen, zodat de kans op algen zo klein mogelijk is. Als u naar verhouding meer nitraat dan fosfaat in het water heeft zitten is de kans op groene algen groot. Omgekeerd, meer fosfaat dan nitraat, is de kans groot dat u blauwe algen krijgt. Het optimum lijkt te liggen bij een verhouding van 16:1 (verhouding tussen aantal deeltjes stikstof en fosfor) waarbij u moet streven voor 16 delen stikstof en 1 deel fosfor. Een Redfield ratio van 16 dus. Er zijn echter ook genoeg aquariumplanten die een verhouding van 20:1 prefereren, dus er is geen "gulden" middenweg hierin!

Concreet komt het hierop neer:
Weet wat uw waterwaardes zijn en corrigeer deze met nitraat en/of fosfaat. U weet dat u goed zit als uw nitraatgehalte (in mg/l of ppm) ongeveer 10x uw fosfaatgehalte is, maar uw nitraatgehalte moet eigenlijk niet boven de 20ppm uitkomen. Als u de calculator gebruikt, worden ondergrenzen en bovengrenzen (waterwissel toepassen) automatisch berekend en hoeft u eigenlijk alleen maar de adviezen op te volgen.

Hoe werkt het dan?

Voordat u kunt aansturen op de Redfield Ratio moet u dus eerst weten wat de waardes van uw aquariumwater zijn. Dit kunt u doen met teststrips, maar deze zijn eigenlijk erg onnauwkeurig. Wij kunnen u sterk aanraden om te investeren in druppelsets. Deze zijn in iedere aquariumwinkel te koop en kosten ongeveer 10 euro per stuk. Let wel goed op de houdbaarheidsdatum als u deze aanschaft, want het kan zijn dat sommige winkels een wat oudere voorraad hebben.

Nadat u testsets hebt aangeschaft kunt u volgens de gebruiksaanwijzing uw aquariumwater gaan testen. Voer vervolgens de waardes van uw aquarium in bij de calculator op de website van Charles Buddendorf, en u ziet dan direct hoeveel water u moet verversen of hoeveel stockoplossing u moet toevoegen. Wilt u weten hoe u een stockoplossing maakt? Klik dan rechts op het onderdeel Gebruiksaanwijzing zelf aanmaken.

Geschiedenis van de Redfield Ratio

Onderstaande tekst is met toestemming deels overgenomen van de website van Charles Buddendorf. Charles geeft in heel Nederland lezingen over de Redfield Ratio. Indien U meer informatie hieromtrent wenst, of misschien interesse heeft in een lezing op uw aquariumvereniging, dan kunt U het beste direct met hem contact opnemen.

In 1934 ontdekte de Amerikaan Alfred C. Redfield (1890-1983) dat de verhouding van koolstof, stikstof en fosfor in het water van alle oceanen telkens ongeveer het zelfde was. Afwijkingen in de verhoudingen waren altijd kleiner dan 20%. Hieruit concludeerde hij dat er voor zowel planten als voor algen er een optimale verhouding (ratio) is waarbij ze groeien.

Als we deze verhouding in ons aquarium zo kunnen beinvloeden dat het optimaal is voor de planten, zullen zij de algen eruit concureren en de algen dus minder goed groeien. Zo kan het gebeuren dat de planten het dan "winnen" van de algen en uw bak dus min of meer algenvrij raakt. Een methode, door vele honderden aquarianen in diverse landen succesvol toegepast om de algen in uw aquarium zo min mogelijk kans te geven.